Artikel

10 beelden van een futuristische bibliotheek in China

De miljoenenstad Tianjin in China beschikt over één van de meest futuristische bibliotheken ter wereld. Het nieuwe gebouw, ontworpen door het Nederlandse architectenbureau MVRDV, is onlangs in gebruik genomen.

De bibliotheek biedt plaats aan 1,2 miljoen boeken. De boeken staan in golvende wanden, die doorlopen in het plafond. In het midden van het gebouw staat een balvormig auditorium. De boekenkasten houden afstand tot de auditorium, waardoor een atrium van boekenplanken ontstaat die ook als trappen, zitbanken, auditoria en zelf plafonds fungeren. Volgens het architectenbureau ontstaat ‘een topografie van verlichte gebogen lijnen’. Naast vijf verdiepingen met boeken bevat de bibliotheek ook diverse educatieve ruimtes.

Woonkamer voor de stad

Winy Maas, medeoprichter van MVRDV, is trots op het resultaat. “We hebben een mooie openbare ruimte gemaakt die als een woonkamer voor de stad functioneert. De boekenkasten zijn goede plekken om te zitten en ze geven toegang tot de bovenverdiepingen. De curves maken verschillend gebruik van de ruimte mogelijk: lezen, zitten, lopen, discuteren en ontmoeten. Samen vormen atrium en bal het oog van het gebouw, een plek om te zien en gezien worden.”

 

Het gebouw is onderdeel van een groter cultuurcluster, bestaande uit vijf culturele centra die door een internationaal team van architecten zijn ontworpen. De gebouwen zijn met elkaar verbonden door een glazen dak.

 


Credit: MVRDV ©

Deel dit artikel