Artikel

Met aluminium op weg naar gezonde scholen

Het bevorderen van de gezondheid van kinderen en jongeren heeft verschillende voordelen. Door het stimuleren van gezond gedrag kan een gedeelte van de gezondheidsproblemen op volwassen leeftijd in de jeugd worden voorkomen of uitgesteld. Wanneer leerlingen gezonder zijn, verbetert het pedagogisch klimaat op school en nemen de leerprestaties toe.

Frisse scholen zorgen voor besparing op de energie (kostenbesparing), minder luchtvervuiling (beperking van CO2-uitstoot/broeikaseffect) en vermindering van het gebruik van fossiele grondstoffen. Een slechte kwaliteit van het binnenmilieu kan leiden tot gezondheidsklachten. De CO2-concentratie is in 70 tot 80 procent van de klaslokalen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs te hoog. Voldoende ventilatie is essentieel. Veel voorkomende binnenmilieuproblemen zijn te lage temperaturen en tochtklachten in de winter, oververhitting in de zomer en problemen met daglicht en verlichting. Een school met een gezond binnenmilieu zorgt voor verlaging van gezondheidsklachten van leerlingen en personeel, minder ziekteverzuim, verhoging van het welzijn en verbetering van leer- en werkprestaties. 

BREEAM Excellent voor ROC Friese Poort 

De nieuwbouw van de afdeling Zorg en Welzijn van ROC Friese Poort in Drachten, naar een ontwerp van DP6 architectuurstudio, is de eerste school in Nederland die een BREEAM Excellent score heeft ontvangen. Daarmee is Friese Poort de meest duurzame school in Nederland. DP6 heeft het karakter van de opleiding gebruikt in het concept: “zowel in interieur als exterieur is verbinding het centrale thema. Het gebouw maakt de bewegingen van dragen en beschermen, van het toesteken van een helpende hand. 
De meest duurzame school van Nederland is voorzien van de structurele aluminium vliesgevel AA 100 Q HI+ van Kawneer, in combinatie met draaikiepram
en van het Kawneer RT 72 Reflex-systeem. Daarbij zijn verborgen scharnieren toegepast en is het beslag in kleur uitgevoerd. 

Aluminium systemen voor een duurzame school 

De RT 72 Reflex is een modulair opgebouwd aluminium raam- en deursysteem van Kawneer. Met gepatenteerde Reflextechnologie biedt het systeem hoge isolatie tegen een betaalbare prijs. Er kan zelfs gekozen worden voor de hoogte van de isolatiewaarde: 1.2, 1.4 of 1.6. De modulaire RT 72 Reflex is daarnaast ideaal te combineren met andere systemen van Kawneer, zoals bij ROC Friese Poort is gebeurd met de AA 100 Q HI+. Kawneer’s vliesgevel AA 100 Q HI+ is Passiefhuis gecertificeerd en heeft een ext
reem goede Uf-waarde. Het systeem maakt gebruik van gepatenteerde thermisch onderbroken glasondersteuning die grote glasgewichten kan ondersteunen. Het is daardoor mogelijk minder dik glas toe te passen, terwijl de isolatiewaarde goed blijft. De AA 100 Q HI+ is het systeem voor ultieme transparantie en maximale isolatie. Ideaal voor scholenbouw. 

Een maatschappelijke bijdrage aan een duurzame wereld 

Een energiezuinige, gezonde, duurzame school levert een maatschappelijke bijdrage aan een duurzame wereld en maakt zo een statement naar leerlingen en de omgeving. 

Zo is aluminium een ontzettend duurzaam materiaal: 

  • het heeft veel milieuvriendelijke eigenschappen 

  • het is vrijwel onbeperkt voorradig 

  • het is niet giftig 

  • het is zeer onderhoudsarm 

  • het degradeert niet in de loop der tijd 

  • het behoudt zijn kwaliteit 

  • het is zeer eenvoudig (en vrijwel oneindig) te recyclen 

 De keuze voor het toepassen van aluminium systemen is een duurzame keuze. 75 procent van al het aluminium dat ooit is geproduceerd sinds 1888 is nog steeds in gebruik. Sommige producten hebben al talloze levenscyclussen doorlopen. 

Wanneer toegepast in gebouwen, draagt aluminium bij aan energie-efficiëntie, het terugdringen van de CO2-uitstoot en het behalen van de gewenste duurzaamheidsstandaard. Zo kan het toepassen van een intelligent aluminium gevelsysteem het energieverbruik van een gebouw met maar liefst 50 procent verminderen. 

Aluminium in een circulaire economie 

Ook past aluminium zeer goed bij de transitie naar een circulaire economie. Kawneer heeft bijvoorbeeld het AR 90- en AR 100-programma. Deze programma’s zijn in het leven geroepen omdat aluminium zo’n duurzaam materiaal is en Kawneer de waarde van dit materiaal niet verloren wil laten gaan. Met de programmawordt maximaal gebruik gemaakt van gerecycled aluminium om efficiënt, intelligent en duurzaam te bouwen. Ze helpen tegelijk de CO2-footprint van een project te verlagen. Het AR 90- en AR 100-programma is voor iedereen die naast de duurzame keuze voor aluminium verzekerd wil zijn van nog hogere aantallen gerecycled aluminium. En voor wie recyclen van aluminium in de bouwketen een impuls wil geven. 


Bij AR 90-
aluminium garandeert Kawneer dat 90 procent gerecycled aluminium wordt ingekocht op basis van de toegepaste hoeveelheid aluminium in het specifieke project. Zo wordt gewaarborgd dat de gevraagde hoeveelheid gerecycled aluminium in de bouwketen terechtkomt. Bij AR 100 biedt Kawneer 100 procent zekerheid dat 80 procent van de toegepaste hoeveelheid aluminium daadwerkelijk voor het specifieke project aan gerecycled aluminium wordt ingekocht en rechtstreeks in dat project wordt toegepast. 


Dit artikel komt uit Stedebouw en Architectuur 06/2017. 

 

 

Deel dit artikel