Artikel

Monument Dr. Nassau College krijgt kleurrijk nieuw leven in afgeslankte vorm

Te hoge exploitatiekosten zijn de belangrijkste aanleiding voor een ingrijpende renovatie van het Dr. Nassau College, locatie Penta, in Assen. Omdat afstoten van gebouwdelen naar externe gebruikers niet mogelijk is, moet een deel van de school voor voortgezet onderwijs worden gesloopt.

Het Rotterdamse architectenbureau De Jong Gortemaker Algra ontwikkelde een plan dat niet alleen de uitstraling van het provinciale monument ten goede komt. Door de verrassende oplossing om het hart van het gebouw te slopen, is het oppervlak kleiner geworden en ontstaat als bonus een intiem en kleurrijk ontmoetingsplein.

 

De Jong Gortemaker Algra kreeg de opdracht via een Europese aanbesteding waarvoor vijf partijen waren benaderd. Architect Roelof Gortemaker vertelt: "Doorslaggevend voor de opdrachtgever was ons voorstel voor een grote, open tribunetrap. In onze visie vormt die de visuele verbinding tussen de onderbouw, waar vooral praktisch onderwijs plaatsvindt, en de bovenbouw, waar meer theoretische vakken worden gegeven." Lichte en natuurlijke materialen kenmerken de stijl van dJGA. En de ontwerpvisie van het architectenbureau laat zich wellicht het beste omschrijven als 'humane architectuur'. Gortemaker licht toe: "We kijken altijd naar de mens in het ontwerp.

 

Voor het Nassau College zijn we op zoek gegaan naar een goede, eigentijdse uitstraling. Maar we vinden het ook belangrijk om nauw samen te werken met mensen die uiteindelijk gebruik maken van het gebouw. Zeker in het onderwijs." De gebruikers kregen dan ook een belangrijke rol in het ontwerpproces.  

 

Gebruikers ontwerpen mee 

Achterstallig onderhoud, weinig kleur en grauw asfalt bepaalden de sfeer van de school in de oude situatie. Ook docenten en leerlingen waren het hiermee eens. DJGA liet hen in kleine groepen mee ontwerpen met schetsmaquettes en moodboards. Gortemaker: "Dat levert niet alleen betrokkenheid op. Door de discussies met de gebruikers wordt voor ons beter duidelijk op welke manier het gebouw wordt gebruikt." Een belangrijke wens van de gebruikers werd werkelijkheid: kleur.

 

Weliswaar hield de architect de gevels bewust in wit- en grijstinten, met respect voor het oorspronkelijke ontwerp van architectenformatie Nijenhuis, Nieman, Steeneken en Ebbinge uit de jaren ‘60. De nieuwe pleingevels kregen elk een eigen kleurenpalet om de identiteit van elk gebouwdeel en het verbindende plein te benadrukken. De glaselementen zijn voorzien van een doorzichtige kleurfolie. Dezelfde kleuren komen terug op gangwanden, deuren, binnenpuien en op de achterwanden van de lokalen en zijn zichtbaar van buitenaf.   


 

Sloop  

Het architectenbureau onderzocht welk deel van het gebouw het beste gesloopt kon worden. De meningen liepen uiteen. De Monumentencommissie Drenthe pleitte voor behoud van het meest zuidelijke deel van het basement. De gymzalen, die de gemeente Assen graag wilde behouden, lagen juist in het noordelijke deel. De stedenbouwkundige zag de omarmende beweging van het voorplein graag gehandhaafd, wat juist zou leiden tot sloop van het achterste stramien van het basement. De school zag een opdeling in twee bouwdelen juist zitten. Alle partijen konden zich uiteindelijk vinden in de keuze om het hart van het gebouw te slopen, waar zich ruimtes bevonden die toch al minder werden gebruikt. Bij de sloop is wel een deel van de gevel blijven staan in de vorm van de staalstructuur aan de voorkant en een strook van het dak. Zo blijven de contouren van het oorspronkelijke basement zichtbaar. 

 

Schoolplein kleurrijke eyecatcher  

Het centraal gelegen schoolplein dat door de sloop ontstond, is ruim 2.200 m2 groot.Kreeft Betonrenovatie- en Injectietechnieken BV voorziet het hele plein van het Triflex BTS-P systeem. Het vloeibare afdichtingsysteem is speciaal voor dit project in de gewenste kleuren gemengd. Het plein bestaat uit grote overlappende kleurvakken, die perfect overeenkomen met de kleuren op de pleingevels. Het plein is daarmee een ware blikvanger geworden. De keuze voor Triflex was snel gemaakt, vertelt Gortemaker: "Het is het enige product waarmee we de beoogde kleuren konden realiseren en tegelijk goede waterdichtheid kunnen garanderen. Om te voorkomen dat de vloer glad wordt, zijn instrooiingsmaterialen gebruikt. Bovendien is het een slijtvaste oplossing. Dit duurzame effect bereik je niet door het gewoon te schilderen." 

 

Oud en nieuw 

De architect blikt met genoegen terug op het proces. "Persoonlijk haal er ik veel voldoening uit om gebouwen met een bepaalde historie een nieuwe toekomst te geven. Ik ben blij dat het gebouw bewaard is gebleven. Een stad hoort geschiedenis te hebben.” Over de samenwerking is hij lovend: "De samenwerking met gemeente, school, bouwer en andere betrokken bedrijven ging ongelooflijk goed. Er was heel veel waardering en respect voor elkaars werk en er was een grote bereidheid om met elkaar mee te denken." Het resultaat is ernaar. 


Triflex
Boerendanserdijk 35
8024 AE Zwolle
T: +31 38 460 2050
 

Dit artikel verscheen in Stedebouw & Architectuur, thema Renovatie en Herstructurering 2017. U kunt dit magazine downloaden in onze bibliotheek.

 

 

 

Deel dit artikel