Artikel

Bijzondere daktuin van Blok Y in Utrecht

Een bijzonder project op de Veemarkt in Utrecht; hier zijn 30 duurzame, royale superlofts in industriële stijl gebouwd, met een aantal gezamenlijke ruimtes zoals een vlonder aan de waterzijde en een daktuin. Vink Bouw realiseerde dit naar een ontwerp van Marc Koehler van MKA architecten in nauwe samenwerking met de toekomstige bewoners. Blok Y is een zogenaamd CPO-project, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dat houdt onder andere in dat de toekomstige bewoners zelf de partijen inhuren voor ontwerp en uitvoering.

Wensen en eisen 

Voor die vlonder en daktuin nam het collectief Jeroen Marseille van Marseille Buiten in de arm. Hij maakte een ontwerp waarin alle wensen werden meegenomen. Het is tot stand gekomen na een intensief proces waarbij de bewoners betrokken zijn en het uitzicht en gebruik centraal stonden. “Een deel van de daktuin is gemeenschappelijke ruimte. De bewoners willen die graag kunnen gebruiken om bijvoorbeeld hun verjaardag te vieren. Aangrenzend liggen de tuinen van de lofts op die verdieping. Daartussen is een beplantingszone die dient als buffer tussen die twee zones.


Het geheel sluit aan op een bestaande groenzone”, aldus Marseille. De bewoners wilden de ligging aan de waterkant ook graag benutten, daarom is in het verlengde van de daktuin een vlonder gemaakt die met een trap vanaf de daktuin bereikbaar is. “In overleg met de gemeente hebben we op die plek de sloot verbreed”, vertelt Jeroen. “Ook de watervlonder heeft een zitelement en een beplantingsvak. Om de toegang tot de daktuin uit het zicht te houden en voor de veiligheid, is tussen de vlonder en het bouwblok een rietkraag aangelegd.” 

 

Uitvoering 

Voor de uitvoering dacht Marseille meteen aan Peter Koop van de Enk Groen & Golf. “Peter weet alles van daktuinen en de Enk Groen & Golf kon de plannen op de juiste manier uitwerken, aanleggen en beheren”, zegt hij daarover. Op een daktuin van circa 1.000 m² realiseerde de Enk Groen & Golf een gemeenschappelijke ruimte van ongeveer 300 m². De Enk Groen & Golf heeft ook een rol gespeeld in de advisering van de opbouw en de budgettering van de daktuin met een ‘design & construct’-traject. Door deze aanpak liepen ontwerp en kosten synchroon en waren de wensen en realisatie steeds duidelijk. Eind april startte de Enk Groen & Golf met de aanleg van de daktuin, die een aantal bijzondere details kreeg.  
©Sjoerd Fotografie

 
Bijzondere details 

De gezamenlijke daktuin, die half juni opgeleverd is, kreeg een aantal bijzonder blikvangers, zoals de grote Twig zitelementen van Samson Urban Elements. De zitelementen bieden aan beide kanten zitplaatsen. Vanwege het gewicht van de betonnen elementen is samen met de bouwkundig constructeur kritisch gekeken naar de gewichtsverdeling en de toelaatbare dakbelasting.

Om de maximale draagcapaciteit niet te overschrijden, is in de plantvakken onder de beplanting een lichtgewicht opvulling gebruikt. De beplanting is vervolgens afgestemd op de beschikbare substraatdiktes, zodat de planten zich in natuurgetrouwe omstandigheden kunnen ontwikkelen. Voor de bewatering is in het plantvak een wateraansluiting met druppelslangen aangelegd. Om het hoogteverschil in het dak op te vangen, kreeg de beplanting een slingerende omlijsting van cortenstaal. 


 ©Sjoerd Fotografie

Duurzame materialen 

Het dak heeft een afwerking van split, dat in honingraatplaten is gelegd. Die constructie zorgt ervoor dat het split stabiel genoeg ligt om er goed overheen te lopen, terwijl de karakteristieke uitstraling van het materiaal behouden blijft. Alle vlonders, zowel de vlonder aan de waterkant als de vlonders op het dak, zijn gemaakt van bamboe. Dit is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor de gebruikelijke hardhouten vlonders. De vlonders op het dak zijn aangebracht op verstelbare tegeldragers, zodat het afschot onafhankelijk van de dakconstructie aangebracht kon worden. Het resultaat is een daktuin met een luxe uitstraling en een duurzame inrichting.  

 

Specialisme 

De aanleg van een daktuin is een specialistische klus waar specifieke vakkennis voor nodig is, onder andere op het gebied van belastbaarheid, plantkeuze en bewatering. De Enk Groen & Golf beschikt over BRL Groenkeur Dak- & Gevelbegroening. Deze certificering geeft de garantie dat het voorbereidende en uitvoerende personeel beschikt over de kennis die nodig is om een daktuin schadevrij en zonder bouwkundig risico uit te voeren.  

 

de Enk Groen & Golf B.V. 
Bennekomseweg 128 
6871 KH Renkum 
Postbus 1041 
6870 DA Renkum 
T 0317 - 727 000 
www.deenkgroenengolf.nl 
info@deenkgroenengolf.nl 


Dit artikel verscheen in Stedebouw & Architectuur, thema Gevels & Daken 2017. U kunt dit magazine downloaden in onze bibliotheek.

 

Deel dit artikel