'Senior Smart Living' voor vitale vijftigplusser in ParkEntree Schiedam

dinsdag 6 juni 2023

ParkEntree bestaat uit 79 gelijkvloerse koopwoningen en tien vrije sector huurwoningen, verdeeld over twee hoven met daarbinnen een gemeenschappelijke tuin. Foto: Hagemeister/Andreas Secci

Samen met andere vitale vijftigplussers wonen, werken en recreëren, dat is het idee achter ParkEntree in Schiedam, de eerste woonbuurt in Nederland volgens het 'Senior Smart Living'-concept. 

Architectenbureau Inbo ontwierp twee 'Senior Smart Living'-hofjes met 89 woningen in co-creatie met de bewoners. 

Inbo ontwikkelde het leefconcept 'Senior Smart Living' om vijftigplussers een woonvorm te bieden waarin gezamenlijkheid, leefbaarheid en communicatie centraal staan. Die gezamenlijkheid komt tot uitdrukking in gedeelde voorzieningen zoals twee gemeenschappelijke binnentuinen, een clubhuis en een lounge. Architect Wilco van Oosten: "De opzet van ParkEntree is mede in co-creatiesessies met de toekomstige bewoners ontstaan. De woningen zijn bestemd voor mensen in de derde levensfase die zich willen blijven ontplooien, gemeenschappelijk met leeftijdgenoten, en zo lang mogelijk zelfstandig en in vrijheid willen leven, in een omgeving waarin de zorgvraag vermindert en uitgesteld wordt."

ParkEntree bestaat uit 79 gelijkvloerse koopwoningen en tien vrije sector huurwoningen, verdeeld over twee hoven met daarbinnen een gemeenschappelijke tuin. De woningen, diverse typen bungalows en twee- tot vierkamerappartementen, variëren in grootte van 60 tot 140 vierkante meter.

ParkEntree is gesitueerd aan het begin van de Parkweg aan de noordrand van het centrum van Schiedam. De bouw maakt onderdeel uit van de revitalisering van de na-oorlogse woonwijk Nieuwland.

Foto: Hagemeister / Andreas Secci.
Foto: Hagemeister / Andreas Secci.

Sun City

Inbo ontwikkelde het 'Senior Smart Living'-woonconcept achter Park Entree samen met Blauwhoed en Beyond Now. Wilco van Oosten: "ParkEntree is ontstaan als een vervolg op de plannen voor een seniorenstad in de Noordoostpolder. Dat was een groot project, meer geënt op voorbeelden uit Amerika, zoals Sun City. ParkEntree is kleinschaliger en veel meer gekoppeld aan de bestaande stad. De bewoners zijn binnen tien minuten te voet in de binnenstad van Schiedam en het complex staat vlakbij het groene Beatrixpark."

De architectuur van ParkEntree heeft volgens Van Oosten een sfeer die past bij het ontspannen karakter van 'Senior Smart Living': "Het gebruik van een lichtgekleurde steen en hout zorgt in de gevels voor een lichte toon die goed aansluit op het ontspannen concept achter ParkEntree."

Eenheid in uitvoering

Aan de gevels koos Van Oosten twee Hagemeistersorteringen: Weimar HS en Ruhrerde GT. "Ik wilde hier een lichte baksteen die langdurig goed zou blijven, een harde steen die niet vervuilt." ParkEntree heeft ook geveldelen uit donker metselwerk. Daarvoor selecteerde Van Oosten eveneens een Hagemeistersortering, mede omdat de aannemer eenheid wilde in de uitvoering en niet op twee verschillende manieren wilde metselen in de gevel. 

De Weimar, die Inbo ook gebruikte als basis voor de projectsortering van het Intermezzogebouw op de Zuidas in Amsterdam, is toegepast op de kop- en langsgevels. Bij de appartementen is de sortering ingezet op de penanten, die in de gevel zestig centimeter uitkragen en die naast diepte gevel zorgt voor privacy tussen de balkons. De lichte Hagemeistersortering heeft een warm kleurenspectrum van crèmewit tot zandgeel, met verkleuringen en sinteringen. In de sortering zijn sporen van het productieproces herkenbaar, onder andere in de rafelige steenranden.

Foto: Hagemeister / Andreas Secci.
Foto: Hagemeister / Andreas Secci.

Herkenbaar als individuele huizen

De donkere Hagemeistersortering Ruhrerde is in de voorgevels van de rijtjeswoningen van ParkEntree toegepast. Van Oosten: “De donkere stenen accentueren de ingangspartij en maken de woningen als individuele huizen herkenbaar.”

De gevels van ParkEntree zijn in halfsteens verband gemetseld, met terugspringende delen in een horizontaal tegelverband. De voegen zijn afgestemd op de steenkleur: licht bij de Weimar HS, donker bij de Ruhrerde GT.

Foto: Hagemeister / Andreas Secci.
Foto: Hagemeister / Andreas Secci.


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »