Architectuurprijs Berlagevlag slaat vleugels uit rondom Den Haag

dinsdag 27 juni 2023

De start van de inschrijving werd bekend gemaakt tijdens de Dag van de Architectuur.

Van interieur of dakopbouw tot wolkenkrabber en van nieuwbouw tot transformatie of renovatie, tot 17 juli kunnen architecten hun favoriete projecten inzenden voor De Berlagevlag, de architectuurprijs van Den Haag en omstreken.

Nieuw dit jaar is dat ook projecten in Rijswijk en Leidschendam-Voorburg ingezonden kunnen worden. Berlagevlag gaat naar het meest gewaardeerde ruimtelijke bouwwerk rond Den Haag dat is gebouwd in de afgelopen twee jaar. De architectuurprijs laat zien hoe architectuur kwaliteit aan de stad toevoegt. De onafhankelijke vakjury bestaat in 2023 uit Dorte Kristensen (Atelier PRO - voorzitter), Mark Graafland (Bureau Kroner architecten – secretaris), Wim Voogt (OKRA landschapsarchitecten), Carina Nørregaard (LIAG architecten en bouwadviseurs) en Richard Koek (Rijnboutt).

Publieksprijs Berlagewimpel

Ook de publieksprijs, de Berlagewimpel, wordt in 2023 uitgereikt. Het publiek kan stemmen op door de jury genomineerde projecten. De Berlagevlag- en wimpel zijn bestemd voor het hele team van betrokken partijen en wordt uitgereikt aan de architect tijdens een feestelijke prijsuitreiking in het najaar.
Project kunnen hier worden ingezonden.

In 2021 won het door Architecten Van Mourik ontworpen woon- zorgcentrum aan het Westhovenplein de Haagse Architectuurprijs Berlagevlag. De transformatie van galerijflat Hoog Lindoduin door Jan Splinter Architecten ontving van de jury een eervolle vermelding, de Berlagevaan. Ook het publiek koos voor het Westhovenplein als het meest aansprekende project in Den Haag.

In 2017 introduceerde het Haags Architectuur Café (HaAC) de nieuwe Berlagevlag ter ere van haar veertigjarig jubileum. Zij organiseert de Berlagevlag in samenwerking met BNA (hoofdsponsor) Netwerk Haaglanden en Dag van de Architectuur Den Haag en wordt in 2023 ook mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag.

Haags Architectuur Café 

Het Haags Architectuur Café (HaAC) is er voor iedereen die geïnteresseerd is in gebouwd Den Haag. Het HaAC brengt als onafhankelijke stichting al sinds 1977 de rijkdom van architectuur onder de aandacht van een breed publiek en stimuleert het maatschappelijke debat over veranderingen in de stad. HaAC organiseert openbare rondleidingen in pas opgeleverde gebouwen of interessante nieuwe plekken in Den Haag onder leiding van de architect/ontwerper van het project. Daarnaast biedt de HAACS een digitaal platform voor debat en achtergronden over architectuur en stedelijke transformatie in Den Haag.

BNA Netwerk Haaglanden

Bijna twaalfhonderd architectenbureaus zijn verenigd in de BNA, Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus. De BNA is een netwerk dat modern, creatief ondernemerschap bevordert. Haar missie is het versterken van architectenbureaus die op kansrijke markten toegevoegde waarde bieden aan opdrachtgever en samenleving. Het lokale BNA-netwerk richt zicht vooral op het samenbrengen en verbinden van architecten en ontwerpers in de regio Den Haag. Het inzetten en benutten van deze collectieve kracht en het actief promoten van de meerwaarde van architecten zijn hierbij onmisbare instrumenten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘De omwenteling naar een nieuw tijdperk’

26 apr om 07:30 uur

Op 14, 15 en 16 mei vindt in de Brabanthallen in Den Bosch dé vakbeurs voor verbetering van bestaand vastgoed…

Lees verder »
descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vergroening én verdichting in Wageningen

31 jan om 07:30 uur

Het stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan Duivendaal, ontworpen door LEVS architecten en veenenbos en bosch…

Lees verder »