Analyse

Dit energiezuinige hotel grenst aan prachtige gletsjer

Het architectenbureau Snøhetta heeft een ontwerp gemaakt voor een energiezuinig hotel aan de rand van de Svartisen-gletsjer in Noorwegen. Het hotel verbruikt niet alleen 85 procent minder energie dan een doorsnee modern hotel, ook produceert het gebouw zijn eigen energie. ‘Een absolute must in deze arctische omgeving’, aldus de architecten.

Het gebouw draagt de naam ‘Svart’, vrij vertaald ‘zwart’. De naam is een ode aan het diepblauwe ijs van de gletsjer. Omdat het woord voor zwart en blauw voor de oude Noormannen hetzelfde betekent, is de naam een verwijzing naar het natuurlijke erfgoed van Svartisen. Het hotel is volgens de Powerhouse-standaard gebouwd.

Houten promenade

De ronding van het hotel loopt vanaf de kustlijn aan de voet van de Almlifjellet-berg over in het heldere water van de Holandsfjord. Door de ronding hebben hotelgasten een panoramisch uitzicht op de fjord en een ervaring van leven in de nabijheid van de natuur. Het hotel leunt op weerbestendige houten palen. De palen zorgen ervoor dat het gebouw een minimale voetafdruk in de ongerepte natuur plaatst. Bovendien krijgt het gebouw een bijna transparante uitstraling. Onder de hotelkamers loopt een houten promenade, waar bezoekers zomers over kunnen wandelen. In de winter kan de promenade gebruikt worden om boten en kajaks op te slaan.

 


Credit: Snøhetta

Energiebesparende maatregelen

Voor de energiebesparende maatregelen hebben de architecten diverse keuzes gemaakt. De ronde vorm van het hotel is nodig om maximaal gebruik te kunnen maken van zonnestraling. Het dak van het hotel is bekleed met Noorse zonnepanelen, die zijn geproduceerd aan de hand van waterkracht, waardoor de CO2-voetafdruk nog verder is verminderd.

 

Afgelegen terrassen zorgen voor een schaduwspel in de façade van het hotel en zorgen tegelijkertijd voor privacy. De gevels beschermen tegen zonnestraling in de zomer als de zon hoog aan de hemel staat, waardoor kunstmatige koeling niet nodig is. Tijdens de wintermaanden, wanneer de zon laag aan de hemel staat, zorgen de grote ramen van de gevel voor een maximale zonnestraling om de natuurlijke thermische energie van de zon te benutten.

 


Credit: Snøhetta



Credit: Snøhetta

Deel dit artikel